Kom godt ind i efteråret

Tips til at komme godt ind i efteråret

Del dette indlæg

Naturen er ved at forberede sig på at gå i vinterdvale og sætte gang i efteråret, hvor energien bevæger sig ned til jorden.

Selvom dagene er varme og solrige, kan vi mærke, se og dufte efteråret i naturen – træerne er lige så stille ved at smide bladene, markerne er pløjede og luften bliver køligere om morgenen og om aftenen.

Ayurveda lærer os, at hvert menneske er et mikrokosmos, der afspejler makrokosmos eller at vores væsen og naturen består af de samme fem elementer: jord, vand, ild, luft og rum. Hvis ild elementet dominerer om sommeren, så tager luft elementet over om efteråret med mange blæsende, ru, tørre, kølige og uregelmæssige elementer. Disse egenskaber ved naturen har en tendens til at forværre vata, der allerede begynder at hobe sig op hen på sensommeren.

Vata er en af de 3 doshas, vævet af elementerne rum og luft, som regulerer bevægelse og forandring i vores sind og kroppe. Alle de 5 elementer: jord, vand, ild, luft er indeholdt i tre doshaer Vata, Pitta og Kapha, som er fundamentet for ayurvediske tankegang. Doshaerne er energierne, der påvirker alle kroppens funktioner fra biologiske processer til tanker og følelser.

For mange kan overgangen være en svær tid, hvor man kan mærker rastløshed, angst, tør hud, ømme led, usikkerhed, ensomhed, mangel på energi og overskud til de daglige aktiviteter.

Uanset hvad der sker i naturen, vil det uundgåeligt påvirke menneskekroppen, da vi ikke kan adskilles fra verden omkring os.

Det kan være enormt gavnligt at tage et par enkle trin for at afbalancere vata i efteråret.

Vata dosha er livlig ligesom en elektrisk strøm. Vata er princippet for kommunikation og al bevægelse i kroppen:  åndedrættets ebbe og flod, menstruation, udrensning, blodomløb, den måde vi taler på. Vata styrer også nerve- og immunforsvarssystemet. Om efteråret forstærkes de kvaliteter og derfor kan vi hurtigere komme ud af balance, især hvis man på forhånd har vata egenskaber med kendetegn, som:

 • stivhed i kroppen
 • smerter i leddene
 • tør hud
 • sløj fordøjelse
 • stress symptomer
 • angst
 • svingende energiniveau

For at afbalancere vata skal du skrue op for de modsatte kvaliteter, smør dine led med selvmassage eller bevægelser, udfør yogaøvelser, der gør kroppen smidig, reducér stress og angst.

Derfor kan du hjælpe dig selv med nogle enkle efterårsrutiner/tips, der gør overgangen fra sensommeren til efteråret lettere, så du kan nyde efterårsenergien fuldt ud.

 • Stå op med solen og få mest muligt ud af årstidens vitalitet.
 • Start dagen med en kop varm ingefær- og citronvand, som det første hver morgen for at stimulere fordøjelsen og rense kroppen for affaldsstoffer
 • Giv dig selv en varm oliemassage med sesamolie, massér hele kroppen godt i retning mod hjertet i lange strøg, massér også ledderne godt igennem. Tag et varmt, afslappende brusebad efter selvmassagen (Abhyanga)
 • Mens du lader olien suge ind i kroppen inden brusebadet, kan du udføre vekselåndedrættet kaldet Nadi Shodana, som vil afbalancere dit nervesystem og rense dine energibaner, kaldet Nadis på sanskrit.
 • Blid yoga, somatics eller restorative yoga vil give dig grounding, ro og afbalancere dit nervesystem.
 • Skru op for mad, der giver varme og tyngde, erstat grøn og rå salat med fx tilberedte rodfrugter
  eller varm suppe. Du kan også skrue lidt op for naturligt søde sager, som dadler, honning, rosiner.
 • Skru op for hyggen. Efteråret er hyggetid, sådan har det været i hundredevis af år. Tænd for lyset, find en varm og blød trøje frem, en god bog, se en positiv film, nyd en kop te, så lyset og alle de ting, der skaber hygge kan holde mørket og dets lurende farer væk.

 

Ha´ et smukt og farverigt efterår.

Namaste!

 

Indkøbskurv

Hvad leder du efter?

Få 15 % rabat på din næste ordre
Tilmeld dig mit nyhedsbrev og forkæl dig selv med 10 % rabat på dit næste køb af yogaudstyr og yogatøj.
Filtrer: Størrelse
Filtrer: Farve
Størrelsesguide - Overdele
Følg vores guide, og se hvordan din normale størrelse passer. Bemærk, at dette er en generel guide, og at størrelser kan variere mellem mærke og model.
EU
INT
UK
30
XS
23
32
S
24
34
M
25
36
M/L
26
38
L
27
40
XL
28
42
XXL
29
Størrelsesguide - Underdele
Følg vores guide, og se hvordan din normale størrelse passer. Bemærk, at dette er en generel guide, og at størrelser kan variere mellem mærke og model.
EU
INT
UK
30
XS
23
32
S
24
34
M
25
36
M/L
26
38
L
27
40
XL
28
42
XXL
29