SOMATICS

Soma

Soma er et græsk ord og det betyder – den vågne, levende, åndende og tænkende krop eller den levende krop i al sin helhed. Det er ikke kun din fysiske krop, men også din energetiske krop, din åndende krop, dit sind og din følelsesmæssige krop. Man kan ikke adskille den ene fra den anden. Når du arbejder med den ene, påvirker du også de andre.

Hvad er somatics?

Kroppen reagerer ubevidst på livets daglige stress. Når vi arbejder mange timer foran en skærm, laver ensformige bevægelser mange timer i løbet af ugen, sidder i trafikken, spænder kroppen op, er det som oftest årsagen til rygsmerter, skulder-og nakkesmerter, iskias smerter, smerter i hofterne. Når vi har masser af spændinger i kroppen, påvirker det vores daglige bevægelser, vejrtrækning, energiniveau, følelsestilstand, sind og tanker. Hjernen kontrollerer vores muskler på samme måde, som hjernen lærer os til at cykle, at tegne, at spille klaver osv., men hjernen kan også fastholde os i en stresstilstand. Hvis kroppen ikke får besked fra hjernen om at slappe af, glemmer musklerne at afspænde. Med blide, nemme og langsomme somatiske bevægelser lærer du dine muskler til at slappe af, når de har gjort deres arbejde.

Mange spørger mig, hvad somatics egentligt er for en bevægelsesform. Det er ikke helt så nemt at forklare det i en sætning, men jeg elsker min lærer Lisa Petersens forklaring på, hvad Somatics er:

“Svaret afhænger af personen. Hvis du er læge, psykoterapeut eller medicinsk professionel, er svaret, at Somatics er neuromuskulær uddannelse eller sensorisk-motorisk træning. Hvis jeg skal forklare det til en yogaudøver eller sportudøver, er forklaringen, at Somatics er en sikker måde at frigøre, nulstille og balancere alle deres muskler før og under træning og at forlænge dem bagefter.

Hvis du er en travl mor/far eller forretningsmand/kvinde, bliver svaret, at det er en dejlig måde at reducere smerte, frigøre spændte muskler i nakken, skuldre og ryg, knæ og hofter. Hvis personen er en ældre kvinde eller mand, vil jeg opfordre hende/ham til at bruge Somatics til at fortsætte med at bevæge sig, så hun kan fortsætte med at passe sine børnebørn, gå på ture og lave alle de ting, hun/han elsker at gøre, så længe hun vil”.

Mind-body practice

Når du praktiserer Somatics, praktiserer du tilstedeværelsen, som kan sammenlignes med meditation i bevægelse. Somatics er mind-body practice. Når du bevæger dig langsomt, med din fulde opmærksomhed og kontrol af dine bevægelser, omskoler du både dine muskler og din hjerne. Du lærer via nervesystemet musklerne at slappe af og forblive på den nye afslappede måde. Med selvopmærksomhed, selvforespørgsel, ved at sanse, føle og visualisere, identificerer du dine gamle mønstre, du frigiver dem og etablerer nye mønstre. Denne træning forener den moderne neurovidenskab og gammel yoga visdom i somatisk praksis.

Du lærer, hvordan du gør det ubevidste bevidst og hvordan du føler, at alt bliver lettere og smertefrit fra tåspidserne og til toppen af hovedet. For mange er det simpelthen kærlighed fra første øjeblik. Det var det også for mig.

Somatics yoga er egnet for alle uanset erfaring med andre bevægelsesformer/motionsformer.

Hvad kan somatics hjælpe dig med?

Somatics har en lang række anvendelser, fordi det behandler hovedårsagen til de fleste muskelsmerter i kroppen. Jeg belyser arbejdet gennem selvøvelser, guidede klasser og på en-til-en sessioner. Somatics kan hjælpe til med at lindre eller udrydde følgende lidelser:

"Somatics er for mig, næsten en slags medicin, der har en beroligende effekt på både min krop, psyke og mit sind"
”Somatics for mig, er mit middel til at minde mig selv om, hvad det rent faktisk vil sige at lytte til kroppen. Det har gavnlig effekt, når alt kroppen har brug for er ro og kærlig opmærksomhed – Somatics er for mig, næsten en slags medicin, der har en beroligende effekt på både min krop, psyke og mit sind. Selv min lænd/hofte, som ingen læger, terapeuter osv. kan hjælpe mig med, bliver mere fri bevægelig efter somatics. Din somatics yoga er enestående og jeg har endnu ikke fundet noget lignende – gennem Din nærværende guidning finder jeg rum til bare “at være” og lige dér i Domen, skaber Du en stemning, hvor min oplevelse er, at det er det eneste sted i verden, hvor jeg har fuldstændig tilladelse til at være mig selv aller nærmest”

Mai, Yogaelev hos Wessel Yoga

1:1 session eller en gruppe veninder eller kollegaer

Hvis du foretrækker at få 1:1 session eller hvis I er et par veninder, kollegaer eller en lille gruppe, som ønsker at opleve somatics, er det muligt at arrangere somatics yoga session i Domen, hvor jeg dagligt underviser. Jeg kan også komme til jer. Du er altid velkommen til at kontakte mig på mail eva.wessel@wesselyoga.dk eller ringe til 5134 2507, så aftaler vi nærmere.