Lad forårsenergien spire

Del dette indlæg

Om foråret vågner alle frøene, der har været gemt under vinterlandskabet, og starter en ny cyklus. Det er genfødslens tid: hele naturen bliver levende. Markerne begynder med at vise de spirende grønne farve, de smukke farver fra de vilde blomster, træer begynder at blomstre, dagene er længere og solen varmer. Genfødsel bærer tanken om at give slip på alt det, der ikke tjener dig længere, rense systemet, så fornyelsen kan starte og forårsenergien i dig kan spire.

Prøv tænk på et menneskes system som en haveslange, der ikke har været brugt i et stykke tid. Kroppen kan være lidt stiv efter vinterdvalen eller svækket efter influenza eller forkølelse.

Når energien begynder at udvide sig i kroppen om foråret, er det, som om vi tænder for haveslangen og vandet begynder at finde vej. Men det kan godt være, at haveslangen er kalket og stoppet til, så vandet bliver blokeret undervejs. På samme måde kan vores energi stagnere i kroppen og det kan opleves som træthed, tunghed, manglende energi og motivation.

Så vi må bevæge haveslangen i forskellige vinkler, trykke forskellige steder for, at slangen kan rettes ud, indtil vandet kan løbe frit igennem igen. Derfor må vi give kroppen et kærligt skub ved hjælp af yoga  – bevæge den på mange forskellige måder og vinkler, så energien kan bevæge sig frit til alle kroppens systemer.

Her er nogle enkle forårsrutiner/tips, som kan hjælpe med at gøre overgangen fra vinteren til foråret lettere, så du kan nyde forårsenergien fuldt ud.

1. Stå op med solen og få mest muligt ud af årstidens vitalitet.

2. Gør rent, ryd op og smid ud derhjemme. Gør dine omgivelserne lette og farverige, så foråret kan spire i dit hjem.

3. På samme måde har din krop også brug for at rense ud:

  • Rens tungen – i Ayurveda bruges tungen som et diagnostisk værktøj. Med tungen starter dit fordøjelsessystem. Når det er sundt, har tungen en relativt glat struktur og har en tendens til farven lyserød. Når du ikke fordøjer effektivt, begynder du at se en farvet belægning øverst på tungen (belægningsfarven på tungen kan variere, men vil typisk have en hvid og grå, gullig eller endda brun nuance). Ved at rense tungen som det første om morgenen ved hjælp af et simpelt værktøj, der kaldes en tunge skraber, kan du observere, om du fordøjer det, som du indtager, korrekt.
  • Start dagen med en kop varm ingefær- og citronvand som det første hver morgen for at stimulere fordøjelsen.
  • Børst kroppen tør eller brug din yndlingsskrub, som er rigtig godt til regulering af lymfesystemet og for fjernelse af væske samlinger og appelsinhud. Når tungen er renset, kan du indtage varm ingefær- og citronvand, for at stimulere fordøjelsen og rense kroppen for affaldsstoffer.
  • Prøv en ugentlig “fastedag” med let fordøjelig mad, som f. eks. kichari eller dahl.
  • Sæt en intention for din dag
    I Ayurveda betragtes hver morgen som forår hver dag, en tid hvor du kan plante nye frø eller intentioner, kaldt SANKALPA på sanskrit for din dag. Da viljestyrken også er på sit højeste om morgenen, kan den hjælpe dig med at prioritere, hvordan du bruger
    din dyrebare energi på denne nye dag. Der er et berømt ordsprog i yoga, der siger, at din energi flyder derhen, hvor din opmærksomhed er.
  • Dyrk dynamisk og stimulerende yoga om morgenen, f.eks. Solhilsner/Surya Namaskar og blid, afstressende og nærende yoga om aftenen. Inkluder masser at twists og drejninger i din yoga praksis, så energien kan spire, samt pranayama – der fejer støvet energi ud af din krop ud og lader frisk energi komme ind.

4. Giv dig selv en god nattesøvn eller brug en genopbyggende stilling eller afspænding inden sengetiden, så kroppen kan restituere og du kan føle dig mere udhvilet og med mere overskud.

5.  Kom ud i naturen. Uanset om du går en tur, løber eller lytter til fuglene, kan det hjælpe os med at tune ind til den natur, som vi selv er en del af.

Hvis du er som forår i dig selv, vil du være glad og sprudlende…

Sadhguru

Indkøbskurv

Hvad leder du efter?

Filtrer: Størrelse
Filtrer: Farve
Størrelsesguide - Overdele
Følg vores guide, og se hvordan din normale størrelse passer. Bemærk, at dette er en generel guide, og at størrelser kan variere mellem mærke og model.
EU
INT
UK
30
XS
23
32
S
24
34
M
25
36
M/L
26
38
L
27
40
XL
28
42
XXL
29
Størrelsesguide - Underdele
Følg vores guide, og se hvordan din normale størrelse passer. Bemærk, at dette er en generel guide, og at størrelser kan variere mellem mærke og model.
EU
INT
UK
30
XS
23
32
S
24
34
M
25
36
M/L
26
38
L
27
40
XL
28
42
XXL
29