VIGTIGHEDEN AF HVILE OG GIVE SLIP

Vigtigheden af hvile og give slip

Del dette indlæg

Vi lever i en travl og hektisk verden, hvor det kan være svært at finde tid til at slappe af og give vores kroppe den hvile, de har brug for. Men hvad nu hvis jeg fortalte dig, at afspænding og hvile ikke kun er luksus, men også nøglen til at opnå en sund og balanceret tilstand?

Det er så vigtigt at tage pauser, da vores biologi ikke tillader os at være aktive hele tiden. Vi har behov for at skifte mellem aktivitet og afspænding og hvile, da manglende pauser kan føre til stress, angst og depression. Desuden er det umuligt at opnå optimal præstation uden pauser. Vores evne til at løse opgaver præcist og effektivt bliver mindre, når vi ikke tager pauser, afspænder krop og sind og restituerer.

Når kroppen oplever stress og angst, spændes musklerne i kroppen og de afspændes igen, når stress situationen er ovre. Det er en refleks reaktion på stress – det kroppens måde at beskytte dig mod skader og smerter. Det er bestemte muskler, som altid spænder op først, når vi bliver udsat for stress og angst.

Hvis hverdagen er stresset eller hvis man er i en kronisk stresstilstand, får det musklerne i kroppen til at være i konstant alarmtilstand. Når musklerne er stramme og spændte i en lang periode, kan det medføre andre reaktioner i kroppen og fremme spændingshovedpine, migræne, hvilket ofte er ensbetydende med kroniske muskelspændinger i nakke, skuldre og hoved, samt muskelsmerter i den nedre ryg, hofterne og hænderne/fødderne. Muskelspændinger øger også blodtrykket og gør vejrtrækningen overfladisk.

Afspænding og hvile er ikke kun en vigtig del af livet, men også en vigtig del af somatikken.

Det var Thomas Hanna, som den første introducerede begrebet somatics i 1974 for at beskrive den levende krop i dens fulde helhed eller kroppen, som den opleves indefra. Han ønskede at fremhæve vigtigheden af at forstå, at vores fysiske, følelsesmæssige og mentale tilstande er tæt forbundet. Han mente, at vores kroppe er i stand til at genoprette sig selv, hvis vi giver dem den rette opmærksomhed og afspænding og hvile.

Thomas Hanna udviklede bevægelser, som var banebrydende, takket være teknikken kaldet ”pandiculation”:

  • En sammentrækning lidt stærkere end den tonus musklen har
  • En langsom, bevidst, gradvis frigivelse
  • Fuldstændig frivilligt afspænding og hvile

Det er i den fase med at give slip og hvile, at vi bemærker det både i krop og sind.  Det er der, hvor hjernen integrerer ny læring  –  reducerer spændinger og stress i vores muskler og nervesystem.

Hvis vi aldrig giver helt slip, så holder vi fast i stressen.

Når vi frivilligt vælger at holde fri og tømme vores hjerner for arbejdsbekymringer og forpligtelser, tillader os selv at være tilstede. Det kan nogle gange føles overvældende. Denne oplevelse kan være ubehagelig, fordi det ikke er, hvad du er vant til. “Hvad skal jeg med al denne fritid?”

Hvis det sker, skal du bare mærke efter. Give dig selv en chance. Brug somatics øvelser, som hjælper dig at sætte farten ned –  der er en dyb læring ved det.

Når vi har givet os selv plads til pauser, hvile, afspænding og lave intet en gang imellem, vender vi tilbage til hverdagen og rutinerne med ny energi, en ny dybde af bevidsthed og muligheder for dig selv og dit liv.

Vær god ved dig selv!

Namasté!

Eva

Indkøbskurv

Hvad leder du efter?

Filtrer: Størrelse
Filtrer: Farve
Størrelsesguide - Overdele
Følg vores guide, og se hvordan din normale størrelse passer. Bemærk, at dette er en generel guide, og at størrelser kan variere mellem mærke og model.
EU
INT
UK
30
XS
23
32
S
24
34
M
25
36
M/L
26
38
L
27
40
XL
28
42
XXL
29
Størrelsesguide - Underdele
Følg vores guide, og se hvordan din normale størrelse passer. Bemærk, at dette er en generel guide, og at størrelser kan variere mellem mærke og model.
EU
INT
UK
30
XS
23
32
S
24
34
M
25
36
M/L
26
38
L
27
40
XL
28
42
XXL
29